Over mij en mijn werk

Foto website Willemijn de Boer | Beeld van de Boer

Fotograaf

Willemijn de Boer


Hallo,

Ik ben Willemijn de Boer. Bijna dertig jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen nadat ik mijn eerste simpele camera voor een verjaardag kreeg. Later is die vervangen door een spiegelreflex en heb ik die veelvuldig gebruikt tijdens reizen naar het buitenland. In 2015 heeft het fotografievirus me echt gegrepen waarna ik in 2015/2016 een professionele camera heb aangeschaft en lessen heb gevolgd bij de School voor Fotografie. Daarvoor fotografeerde ik nauwelijks mensen, omdat ik de associatie had dat dat geposeerd gedoe oplevert.

Maar er ging een wereld voor me open toen ik in die tijd gevraagd werd een familieshoot te fotograferen, waarbij de dame in kwestie terminaal ziek was. Wat een waardevolle ervaring: een middag waarbij zij met haar partner, kinderen en kleinkinderen op een voor hen bijzondere buitenlocatie samen waren. Soms wat onwennig voor een groepsportret, meestal ongedwongen en juist ongeposeerd – er gebeurde van alles die dag. Er werd gepraat en gelachen, met ook ruimte voor verdriet en troost maar vooral voor liefde.

Ik wil de verbinding tussen mensen in beeld brengen. Ik druk af als ik iets bijzonders zie gebeuren tussen familieleden of vrienden, waarbij het belangrijk is dat zij niet zozeer op mij letten, maar ik wel op hen. Een blik vol warmte, elkaars hand pakken, een vader die zijn dochter met open armen opwacht terwijl ze op hem afrent. Bij een huwelijk natuurlijk ook de kus en de formele momenten.

De aanleiding voor jullie shoot kan divers zijn. Een reünie, jullie trouwen, een feest voor je verjaardag of zomaar, samenzijn met een vriendengroep, afscheid van iemand die gaat emigreren, een dagje erop uit met het gezin, vieren dat je nog leeft na een operatie, herinneringen vastleggen in je laatste levensfase voor als je er straks niet meer bent. Alles kan.

Letterlijk en figuurlijk oog hebben voor elkaar is voor mij essentieel. Ik pas dat ook toe in mijn andere werk in projectmanagement en krijg daarnaast veel energie van mijn opleiding tot coach waarmee ik in 2018 ben gestart.

Waardevol en dankbaar: als zowel de klant als ik dat voelen is het geslaagd!


Werkwijze, levering en gebruiksrecht

Mijn aanpak


Iedere opdracht is uniek, vooral voor jou als opdrachtgever, en ook voor mij. Graag stem ik eerst persoonlijk met je af, face to face of telefonisch, om een idee te krijgen van jullie wensen en of er wederzijds een klik is.

Daarna stel ik de maatwerkofferte op, waarin normaal gesproken een vaste prijs wordt geoffreerd, zodat je weet waar je aan toe bent. Hierbij houd ik onder meer rekening met voor elk uur fotografie extra tijd voor selectie en nabewerking, alsmede voor het gebruik van de foto’s. Binnen Nederland reken ik geen reistijd. Binnen een straal van 25km vanaf mijn uitvalsbasis – midden in de Betuwe, in Ingen – zijn reiskosten gratis. Daarbuiten reken ik wel een kilometervergoeding van EUR 0,19 per km.

Meestal volgt een tweede gesprek, om zaken nader af te stemmen en mijn beeld van jou en je familie te verdiepen, zodat ik weet wat je belangrijk vindt. Alle foto’s die je krijgt zijn nabewerkt, zodat de foto op een natuurlijke manier op zijn best is. Het oorspronkelijke ruwe digitale bestand pas ik waar nodig aan op onder andere uitsnede, contrast en kleurechtheid. Ik lever zowel kleur- als zwart-witfoto’s, bijna altijd een mix, waarbij ik kies welke de beste uitstraling heeft. Wat ik niet deel met klanten zijn de onbewerkte en RAW bestanden.

Binnen een week na jullie dag waar de foto’s gemaakt zijn zorg ik voor een voorproefje. De definitieve selectie in JPEG volgt later. Dit kan in hoge en/of lagere resolutie, afhankelijk van of je wilt afdrukken of de foto’s alleen digitaal wilt gebruiken.

Je krijgt als opdrachtgever na betaling van de factuur toestemming om de foto’s te gebruiken. Dat wil zeggen dat je de foto’s zonder beperking van termijn, oplage en afmetingen mag gebruiken. Het auteursrecht is en blijft bij mij als fotograaf conform de auteurswet. Dit betekent dat je de foto’s niet verder mag bewerken, niet mag verkopen en ook niet mag doen alsof jij de foto’s gemaakt hebt.

Als je de foto’s op social media of een website zet doe je dat inclusief mijn naamsvermelding. Omgekeerd pas ik regelmatig mijn portfoliofoto’s aan op de website en/of via social media. Dit doe ik zonder naam van de klant en voor deze website geldt dat de afbeeldingen niet downloadbaar zijn. Als je toch niet wilt dat (een deel van) jouw foto’s hiertussen staan, geef mij dan een seintje, dan haal ik de betreffende foto’s er vanaf.

Reportage foto Willemijn de Boer | Beeld van de Boer

Referenties

Ontzettend bedankt voor de mooie foto's! Wat een prachtige plaatjes, daar word ik heel happy van!

Nicole
Ik vind de foto’s top!! Ik vond de samenwerking leuk en ik houd van de ongedwongen stijl van je foto’s.

Arno